Niezmiennie krew pozostaje najcenniejszym darem, jaki płynie w żyłach każdego z nas. Pamiętajmy jednak, że musimy dbać o zdrowie by móc się dzielić krwią z potrzebującymi.
W diecie każdego Krwiodawcy nie powinno więc zabraknąć:
* Witaminy B6 i B12, które wzmacniają erytrocyty uczestniczące w transporcie substancji odżywczych. Znajdziemy je w rybach, żółtym serze, produktach pełnoziarnistych, orzechach, drożdżach i awokado.
* Witaminy C, która odpowiada za wchłanianie żelaza. Obecna jest w natce pietruszki, owocach cytrusowych, sałacie, papryce i pomidorach.
* Witaminy E, poprawiającej funkcjonowanie procesów krwiotwórczych zachodzących w organizmie. Występuje m.in. w pieczywie razowym i olejach roślinnych.
Czy w codziennych jadłospisach pamiętacie o diecie bogatej w te witaminy?